Kategorije

Jurija Gagarina 12b/5, 11000 Beograd | 0116300753

REKORDNI DRUGI KVARTAL – FINANSIJSKI REZULTATI KOMPANIJE LG U DRUGOM KVARTALU 2021. GODINE

Zabeležena je najveća kvartalna prodaja u istoriji, dok se proizvodnja mobilnih uređaja zvanično gasi

Kompanija LG Electronics (LG) objavila je najveće kvartalne prihode ikada, zahvaljujući nastavku širenja tržišnog udela za vrhunske kućne aparate i električne uređaje izvan južne Koreje. Ukupni prihodi kompanije širom sveta iznose 17,11 biliona vona (15,26 milijardi dolara) skočili su za 48,4 odsto u poređenju sa drugim kvartalom prethodne godine. Operativni profit u drugom kvartalu 2021.godine povećan je za 65,5 odsto u odnosu na prošlu godinu na 1,11 milijardi vona (992,08 miliona dolara). Rezultati kompanije LG Mobile Communications, koja je zvanično prestala sa radom krajem jula, više nisu deo kvartalnih finansijskih izveštaja.

Kompanija LG Home Appliance & Air Solution prijavila je prihode u drugom kvartalu od  6,81 biliona vona (6,08 milijardi dolara), što je rast od 32,1 odsto više nego lane. Operativni profit je porastao 6,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 653,60 milijardi vona (582,75 miliona dolara) usled povećane prodaje na tržištima izvan Južne Koreje i boljem upravljanju resursima, mada se očekuje da će troškovi rasti kako je sve teže pronaći sirovine dok svet iz pandemije počinje da se vraća u normalu. Očekuje se da konkurentnost proizvoda i operativna efikasnost pomognu kompaniji LG da održi ovaj zamah prodaje i dobiti na ključnim tržištima.

Kompanija LG Home Entertainment povećala je prihode na 4,04 biliona vona (3,60 milijardi dolara) u drugom kvartalu, što je značajno povećanje od čak 79.1 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Operativni profit je skočio na 333,50 milijardi vona (297,35 miliona dolara) što je povećanje od 216,4 odsto u odnosu na prošlu godinu zahvaljujući rastućoj popularnosti premium OLED TV proizvoda i oporavku globalnog tržišta televizora na koje je prošle godine negativno uticalo zatvaranje maloprodajnih objekata. Kako cene TV panela nastavljaju da rastu, strategija kompanije je da se usredsredi na povećanje premium ponudu uz spretno upravljanje zalihama.

Kompanija LG Vehicle Component Solutions ostvarila je 1,88 biliona vona (1,68 milijardi dolara) od prodaje, što je značajno povećanje od 106,5 odsto u odnosu na isti period 2020. godine, što je rezultat oporavka automobilske industrije i povećane tražnje za komponente na električnim vozilima. Kompanija je zabeležila operativni gubitak od 103,2 milijardi vona (92,01 miliona dolara), jer je cena automobilskih poluprovodnika dramatično skočila u ovom kvartalu. Koristeći ekspertizu u pravljenju naprednih komponenti za električna vozila, kompanija LG je najavila zajedničko poslovanje sa kompanijom Magna International. Zajednička kompanija će se zvati LG Magna e-Powertrain, saopšteno je prošle nedelje.

Kompanija LG Business Solutions ostvarila je prihode od 1,69 biliona vona (1,50 milijardi dolara) što je povećanje od 28,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine čemu je najviše doprinela povećana tražnja za računarima, monitorima i postepenim oporavkom tražnje za digitalne panele i hotelske televizore. Operativni profit je pao na 61,70 milijardi vona (55,01 miliona dolara) zbog porasta cene glavnih komponenti poput LCD panela i solarnih ploča. Planovi za rast profitabilnosti u drugoj polovini godine zavise od oporavka B2B tržišta zajedno sa stabilizacijom ponude glavnih komponenti i aktivnim smanjenjem troškova.